χρήσιμες πληροφορίες - γενικά


Δέκα βήματα προς τον επιτυχή θηλασμό (Πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας & Unicef)
Η UNICEF και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ξεκίνησαν το 1991 μία πρωτοβουλία γνωστή ως «Νοσοκομεία Φιλικά προς τα Βρέφη» σε μια προσπάθεια να εξασφαλισθεί ότι όλες οι υπηρεσίες μητρικής φροντίδας, είτε είναι μεμονωμένες είτε νοσοκομειακά συγκροτήματα θα υποστηρίζουν τις μητέρες να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις για τη διατροφή του παιδιού τους, απαλλαγμένες από εμπορικά συμφέροντα. Κάθε μαιευτήριο και νοσοκομείο για νεογέννητα θα πρέπει:
 1. Να έχει γραπτή πολιτική σχετικά με το θηλασμό και να ενημερώνει συχνά το προσωπικό υγείας σχετικά με αυτή.
 2. Να εκπαιδεύει το προσωπικό υγείας σε πρακτικές εμπειρίες απαραίτητες για την εφαρμογή της πολιτικής.
 3. Να ενημερώνει όλες τις έγκυες γυναίκες σχετικά με τα πλεονεκτήματα και την εφαρμογή του θηλασμού.
 4. Να βοηθάει τις μητέρες να ξεκινήσουν το θηλασμό μέσα σε μισή ώρα από τη γέννηση του βρέφους.
 5. Να δείχνει στις μητέρες πώς να θηλάσουν, και πώς να διατηρήσουν τη γαλουχία ακόμη και σε περιπτώσεις που πρέπει να αποχωριστούν από τα βρέφη.
 6. Να μη δίνουν στα νεογέννητα τίποτε πόσιμο ή βρώσιμο, εκτός από το μητρικό γάλα (με εξαιρέσεις όπου υπάρχει ιατρική ένδειξη).
 7. Να εφαρμόζουν την πρακτική της 24ωρης συγκατοίκησης μητέρας-νεογέννητου, στο ίδιο δωμάτιο και να μην αποχωρίζεται άσκοπα η μητέρα από το βρέφος της.
 8. Να ενθαρρύνεται ο θηλασμός με βάση τις απαιτήσεις του βρέφους.
 9. Νη μη χορηγούνται θηλές ή πιπίλες σε θηλάζοντα βρέφη προκειμένου να ηρεμήσουν.
 10. Να ενθαρρύνουν την εφαρμογή ομάδων υποστήριξης μητέρων και να τις συστήνουν στις μητέρες μετά την έξοδο από το νοσοκομείο ή την κλινική.

Ο μητρικός θηλασμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα στη ζωή για κάθε παιδί και μητέρα
O μητρικός θηλασμός είναι ο μοναδικός φυσικός και φυσιολογικός τρόπος σίτισης των βρεφών. Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη και το πολυτιμότερο δώρο ζωής με ευεργετικές προεκτάσεις στην οικογένεια, την κοινωνία, την οικονομία και την υγεία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ), τη UNICEF και άλλους παγκόσμιους έγκυρους επιστημονικούς οργανισμούς ο αποκλειστικός θηλασμός για τους πρώτους έξι μήνες ακολουθούμενος από συνεχιζόμενο μητρικό θηλασμό για τουλάχιστον δύο χρόνια σε συνδυασμό με την προσθήκη θρεπτικών στερεών τροφών αποτελούν το κλειδί για τη μελλοντική υγεία. Αποκλειστικός θηλασμός σημαίνει ότι το βρέφος τρέφεται αποκλειστικά και μόνο με μητρικό γάλα, χωρίς να παίρνει καμιά άλλη στερεή ή υγρή τροφή.

 

Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού για το μωρό πολλά και αναντικατάστατα!

 • Η πιο πλήρης διατροφή για τα βρέφη (όσον αφορά τη σύσταση λίπους, νερού, πρωτεϊνών και σακχάρου) και η μοναδική ειδική διατροφή για τον άνθρωπο
 • Πιο εύπεπτο από το ξένο γάλα
 • Μικρότερη πιθανότητα παχυσαρκίας στη ενήλικο ζωή
 • Τα πρόωρα νεογέννητα έχουν καλύτερη πρόγνωση όταν θηλάζουν
 • Αντισώματα-λιγότερες λοιμώξεις
 • Μικρότερη συχνότητα οξείας μέσης ωτίτιδας στα παιδιά
 • Τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά για τουλάχιστον 4 μήνες έχουν μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργίας
 • Μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης αιφνιδίου θανάτου
 • Μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου (λευχαιμία, λεμφώματα)
 • Μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης διαβήτη, φλεγμονωδών χρόνιων νοσημάτων
 • Μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης τερηδόνας
 • Υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης IQ

 

Τα πλεονεκτήματα του θηλασμού για τη μητέρα πολλά!

 •  Απώλεια κιλών εγκυμοσύνης γρηγορότερα! (κατανάλωση 600 θερμίδες ανά ημέρα)
 • Ταχύτερη ανάρρωση από τον τοκετό, μικρότερη απώλεια αίματος
 • Καθυστέρηση επανέναρξης εμμήνου ρύσης, μικρότερη πιθανότητα αναιμίας
 • Μικρότερος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου μαστού και ωοθηκών (σχέση με συνολικούς μήνες θηλασμού)
 • Μικρότερος κίνδυνος ανάπτυξης οστεοπόρωσης
 • Προσφορά ικανοποίησης άμεσα στο βρέφος
 • Βοηθά στο δεσμό μητέρας-βρέφους
 • Ελάττωση του άγχους και αίσθηση χαλάρωσης
 • Ευκολότερο και φτηνότερο!

 

Το μητρικό γάλα είναι έτοιμο προς κατανάλωση, στην κατάλληλη θερμοκρασία και είναι δωρεάν! Το κόστος των βρεφικών γαλάτων είναι πολύ μεγάλο και το μελλοντικό οικονομικό κόστος από τις συνέπειες στην υγεία ακόμη μεγαλύτερο. Το πιο σημαντικό ίσως είναι η δυνατότητα για προσφορά άμεσης ικανοποίησης στις ανάγκες του βρέφους και το μοναδικό δέσιμο που αναπτύσσεται ανάμεσα στη μητέρα και το βρέφος. Εξάλλου η κατανάλωση βρεφικού γάλατος δεν είναι άμοιρη κινδύνων, καθώς σηψαιμίες και θάνατοι έχουν αναφερθεί από μολυσμένα γάλατα στις Η.Π.Α, τοξικές ουσίες και καρκινογόνα έχουν ανιχνευτεί κατά καιρούς με πρόσφατο το παράδειγμα της μελαμίνης, ακατάλληλες παρτίδες συσκευασιών ενίοτε αποσύρονται, μέχρι και εγκαύματα ή αφυδάτωση από λάθη στην προετοιμασία έχουν συμβεί.

Έχει υπολογιστεί ότι κάθε χρόνο πεθαίνουν 1.5 εκατομμύρια βρέφη σε όλο τον κόσμο επειδή δεν θηλάζουν
Παρά τις παγκόσμιες συστάσεις, δυστυχώς στην Ελλάδα λίγες γυναίκες θηλάζουν αποκλειστικά το νεογέννητο βρέφος τους, καθώς στα περισσότερα μαιευτήρια και κλινικές χορηγούνται συμπληρώματα από τις πρώτες ώρες της γέννησης, χωρίς ιατρική ένδειξη. Έτσι περίπου μία στις δέκα γυναίκες καταλήγουν να θηλάζουν αποκλειστικά για έξι μήνες τα βρέφη τους και ακόμη μικρότερο ποσοστό συνεχίζουν το θηλασμό και μετά το πρώτο έτος της ζωής. Μερικοί υπεύθυνοι παράγοντες είναι η ελλιπής ή λανθασμένη ενημέρωση, η ανεπαρκής υποστήριξη από το άμεσο και ιατρονοσηλευτικό περιβάλλον, η γρήγορη επιστροφή της μητέρας στην εργασία, το κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο και η ηλικία της μητέρας και η παράνομη διαφήμιση και διακίνηση προϊόντων βρεφικού γάλακτος.
 

Συχνότητα θηλασμού:

 •  Το πρώτο γεύμα του μωρού: Τα νεογέννητα μόλις γεννηθούν τις πρώτες δύο ώρες της ζωής τους είναι συνήθως ξύπνια, σε εγρήγορση και παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον να γνωρίσουν τον καινούργιο κόσμο τους και αναζητούν έντονα τη μητέρα τους. Ιδανικά το υγιές νεογέννητο βρέφος, αμέσως μόλις γεννηθεί, αφού σκουπιστεί, τοποθετηθεί μπρούμυτα, γυμνό πάνω στο γυμνό στήθος της μητέρας, σκεπαστεί με μία βαμβακερή κουβερτούλα, και αφεθεί εκεί για τουλάχιστον μία ώρα, θα θηλάσει από μόνο του χωρίς καμία βοήθεια (κάνει μασάζ στις θηλές της μητέρας, μπουσουλάει πάνω στο στήθος της, και τελικά πιάνει μόνο του το στήθος και θηλάζει!). Η ικανότητα του αυτή διατηρείται για τις πρώτες δύο ώρες της ζωής και ακολούθως κουρασμένο από το στρες του τοκετού και τις καινούριες εντυπώσεις πέφτει σε λήθαργο για αρκετές ώρες. Η επαφή με το δέρμα της μητέρας αποτελεί την πιο αποτελεσματική «θερμοκοιτίδα» διατηρώντας τη θερμοκρασία του μωρού φυσιολογική.
 •  Έτσι, τις πρώτες 24 ώρες το μωρό μπορεί να κοιμάται για πολλές ώρες και να θηλάσει μόνο λίγες φορές. Μετά τις 24 ώρες αν το μωρό κοιμάται πολύ είναι σημαντικό να το ξυπνάτε κάθε 2-3 ώρες τη μέρα (από την αρχή του προηγούμενου γεύματος) και τουλάχιστον στις 5 ώρες στη διάρκεια της νύχτας για να το θηλάσετε. Αυτό είναι σημαντικό τις πρώτες 10 με 15 ημέρες έτσι ώστε να διεγείρετε και να εξασφαλίσετε την επαρκή παραγωγή γάλακτος. Το μητρικό γάλα παράγεται ως απάντηση στη ζήτηση του μωρού. Κάθε γυναίκα μπορεί να θηλάσει το μωρό της και να παράγει όσο γάλα αυτό χρειάζεται. Αρκεί να τοποθετείτε το μωρό σας στο στήθος όποτε δείχνει σημάδια πείνας!
 • Θηλάστε το μωρό όσο συχνά θέλει, ανάλογα με τα σημάδια πείνας του (περιγράφονται παρακάτω), τουλάχιστον κάθε 1 ½ -3 ώρες (από την έναρξη της σίτισης μέχρι την έναρξη της επόμενης σίτισης).
 • Παρατηρείστε το μωρό για σημάδια πείνας: ξυπνά και κοιτάει γύρω-γύρω, κάνει γκριμάτσες και γυρίζει το κεφάλι δεξιά και αριστερά, ανοιγοκλείνει το στόμα, πλαταγίζει τα χείλια, φέρνει το χέρι στο στόμα ή κουνάει τα χέρια, είναι ανήσυχο. Ακολούθως αρχίζει να γκρινιάζει και να κλαίει ενώ το παρατεταμένο κλάμα αποτελεί το τελευταίο σημάδι πείνας. Είναι προτιμότερο να θηλάζετε το μωρό προτού αρχίσει να κλαίει, γιατί όταν πεινάσει τόσο πολύ είναι εκνευρισμένο και δυσκολεύεται να πιάσει σωστά το στήθος.
 • Αν το μωρό κοιμάται πολύ κατά τη διάρκεια της νύχτας θα πρέπει να το ξυπνάτε και να το θηλάζετε αν έχουν  περάσει 5 ώρες από την αρχή του προηγούμενου γεύματος, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας να το ξυπνάτε αν έχουν  περάσει 3 ώρες από την αρχή του προηγούμενου γεύματος. Όταν το μωρό αρχίσει να παίρνει βάρος κανονικά και να ξυπνά από μόνο του σε τακτά διαστήματα για να τρώει τότε πλέον δεν είναι απαραίτητο να το ξυπνάτε κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας.
 • Αποφύγετε να παρατείνετε τα μεσοδιαστήματα των γευμάτων χρησιμοποιώντας πιπίλες και συμπλήρωμα με φόρμουλα, εκτός αν χρειάζεται μετά από ιατρική εντολή.
 • Μη δίνετε νερό ή άλλα αφεψήματα στο μωρό!
 • Αφήσετε το μωρό να θηλάσει στο ένα στήθος για όσο αυτό θέλει, μέχρι να σταματήσει να καταπίνει. Δεν είναι απαραίτητο να χρονομετρείτε τα γεύματα, τα μωρά μπορούν να τρώνε ακόμη και επί 45 λεπτά σε κάθε στήθος. Τα νεογέννητα δεν έχουν χρονόμετρο!! Όταν το μωρό σταματήσει, τότε βοηθήστε το να ρευτεί και μετά προσφέρετε και το δεύτερο στήθος. Αν το μωρό δε θέλει να θηλάσει άλλο τότε ξεκινήστε το επόμενο γεύμα με το στήθος που δε θήλασε.
 •  Όσον αφορά το ρέψιμο, μερικές φορές τα νεογέννητα που θηλάζουν δεν ρεύονται ή παίρνει πολύ ώρα για να ρευτούν. Μην ανησυχήσετε αν δεν καταφέρει να ρευτεί το μωρό μετά από κάθε γεύμα, δεν είναι τόσο σημαντικό για τα μωρά που θηλάζουν. Σε αντίθεση με αυτά που πίνουν μπουκάλι τα μωρά που θηλάζουν δεν καταπίνουν τόσο μεγάλες ποσότητες αέρα.
 •  Όπως και οι μεγάλοι τα μωρά δεν τρώνε πάντα το ίδιο, κάποια γεύματα μπορεί να διαρκούν λίγο (σνακ) και άλλα μπορεί να διαρκούν πολύ.
 • Αφήστε το μωρό να φάει όσο θέλει. Ο θηλασμός πετυχαίνει μέσω “ ζήτησης και προσφοράς ”. Τα μωρά ξέρουν πόσο γάλα χρειάζονται. Παρακολουθείστε το μωρό και τις αντιδράσεις του και όχι το ρολόι. Παρόλα αυτά θα πρέπει να ξέρετε ότι κατά τις πρώτες εβδομάδες τα γεύματα θα πρέπει να διαρκούν τουλάχιστον 10 λεπτά από τον πρώτο μαστό. Οτιδήποτε λιγότερο είναι σνακ.
 • Στόχος: ελάχιστο 8-12 γεύματα/ημέρα. Εντούτοις κάθε παιδί έχει διαφορετικές συνήθειες, έτσι η συχνότητα μπορεί να ποικίλλει από 6 έως 18 γεύματα ανά ημέρα!
 • Μία άλλη σημαντική πληροφορία είναι ότι το μωρό τις πρώτες ημέρες ζωής χρειάζεται ελάχιστη ποσότητα γάλακτος. Τα πρώτα γεύματα του μωρού ποικίλλουν φυσιολογικά από λίγες σταγόνες έως ένα κουταλάκι του γλυκού! Μη φαντάζεστε ότι τα νεογέννητα μπορούν να φάνε περισσότερο. Μέρα  με την ημέρα το στομαχάκι τους μεγαλώνει έτσι ώστε να μπορούν να φάνε λίγο περισσότερο. Αλλά και πάλι η ποσότητα των γευμάτων ποικίλλει από βρέφος σε βρέφος που θηλάζει. Δεν υπάρχει καμία ανάγκη να μετρήσετε το γάλα που πίνει και δεν χρειάζεται να ζυγίζετε το μωρό συχνά. Το ζύγισμα γίνεται κατά την επίσκεψη στον παιδίατρο.
 • Μπορεί να έχετε το μωρό τόσο συχνά πάνω στο στήθος σας που να νιώθετε σαν να «φοράτε» το μωρό πάνω σας!!! Μην απογοητεύεστε αν κάποιες φορές νιώθετε κούραση. Να ξέρετε ότι αυτό συνήθως διαρκεί τις πρώτες εβδομάδες μέχρι να μεγαλώσει το στομάχι του μωρού έτσι ώστε να μπορεί να δεχτεί μεγαλύτερες ποσότητες γάλακτος, και να μπορεί να τρώει σε αραιότερα χρονικά διαστήματα.

 

Πως θα τοποθετήσετε το μωρό:

 • Πλύνετε τα χέρια σας. Δεν χρειάζεται να πλένετε το στήθος ή τις θηλές σας πριν το θηλασμό.
 • Δημιουργήσετε μία ατμόσφαιρα χαλάρωσης. Κατεβάστε τα τηλέφωνα και έχετε κοντά σας κάτι για να πίνετε. Μπορεί να αισθανθείτε δίψα όσο θηλάζετε.  Να έχετε κοντά σας ότι πιθανώς χρειαστείτε, μαξιλάρια, πάνες για το ρέψιμο. Ετοιμάστε τα πριν ξυπνήσει το μωρό γιατί μπορεί όταν ξυπνήσει να πεινάει και να κλαίει, έτσι ώστε να μην καθυστερήσετε περισσότερο.
 • Όταν είστε έτοιμη να ξεκινήσετε, καθίστε σε ένα αναπαυτικό κάθισμα με μαξιλάρια πίσω από την πλάτη ή ξαπλώστε στο πλάι, ότι σας βολεύει και βάλετε κάποιο υποπόδιο ώστε τα πόδια σας να είναι λίγο ψηλότερα.
 • Τοποθετήστε μαξιλάρια κάτω από το μωρό έτσι ώστε η μύτη του μωρού να είναι στο ύψος της θηλής σας και στηρίξτε το σώμα και το κεφάλι του μωρού (Δες εικόνα). Το κεφάλι και το σώμα του μωρού πρέπει να είναι σε ευθεία και η κοιλιά του μωρού πρέπει να βλέπει προς το σώμα σας. Το κεφάλι του μωρού δεν πρέπει να είναι στραμμένο δεξιά ή αριστερά, ούτε να σκύβει έντονα προς τα εμπρός ή προς τα πίσω (δοκιμάστε να καταπιείτε με το κεφάλι στραμμένο ή σκυμμένο και θα δείτε πόσο δύσκολο είναι!).
 • Είναι προτιμότερο το μωρό να ακουμπάει γυμνό πάνω στο δέρμα σας. Η άμεση σωματική επαφή έχει ευεργετικές ιδιότητες για τα νεογέννητα και εν γένει για το θηλασμό. Η θερμοκρασία του σώματος σας διατηρεί ζεστό το μωρό. Μπορείτε να το σκεπάσετε με μία ελαφρά κουβερτούλα για να μην κρυώνει η πλάτη του.
 • Μπορείτε να χαϊδέψετε με τη θηλή σας το μάγουλο του μωρού κοντά στο στόμα για να το διεγείρετε να ανοίξει το στόμα, ή να κάνετε και εσείς “ααα” ανοίγοντας το στόμα για να σας μιμιθεί. Όταν το μωρό θα έχει ανοίξει καλά το στόμα, τότε φέρνετε με απαλές κινήσεις το μωρό προς το στήθος και όχι το στήθος προς το μωρό. Μη σκύβετε προς το μωρό γιατί τότε θα πονέσει η πλάτη σας. Και ποτέ μη σπρώχνετε το μωρό με βία προς το στήθος.
 • Με τα  χέρια σας σε σχήμα “U” ή “C γύρω από το στήθος (προσοχή όχι κοντά στη θηλή) μπορείτε να βοηθήσετε το σχήμα του στήθους και της θηλής έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο για το μωρό να πιάσει τη θηλή.
 • Περιμένετε με υπομονή μέχρι το μωρό να ανοίξει καλά το στόμα. Η κατεύθυνση της θηλής θα πρέπει να είναι προς την οροφή του στόματος του μωρού. Προσοχή μην λυγίσετε το λαιμό του μωρού προς τα εμπρός. Τα χείλια του μωρού θα πρέπει να είναι προς τα έξω (αυτό δεν είναι εύκολο να το δείτε). Τα μάγουλα και το πηγούνι ακουμπούν στο στήθος, η μύτη είναι ελεύθερη να αναπνέει. Το μωρό συνήθως παίρνει τη θηλή και ένα τμήμα της θηλαίας άλω. Συνήθως το μωρό με το κάτω χείλος έχει περισσότερο τμήμα της άλω μέσα στο στόμα του.
 • Δεν θα πρέπει να αισθάνεστε πόνο ή δυσφορία όσο τρώει το μωρό. Κοιτάξτε τα μάγουλα του μωρού, δε θα πρέπει να βαθουλώνουν την ώρα που τρώει. Μπορεί να δείτε στη γωνία του αυτιού τις κινήσεις κατάποσης. Δεν θα πρέπει να ακούτε ηχηρά πλαταγίσματα.
 • Στην αρχή το μωρό πιπιλάει γρήγορα. Μετά από περίπου ένα λεπτό αρχίζει να κατεβαίνει γάλα και τότε αλλάζει ο ρυθμός και το βάθος του πιπιλίσματος. Ο ρυθμός είναι λίγο πιο βραδύς, ρυθμικός με περιστασιακές μικρές παύσεις. Γενικά ακολουθεί το πρότυπο «πιπίλισμα-κατάποση-αναπνοή»-ενίοτε μικρή παύση και επανάληψη του κύκλου.

Παραγωγή γάλακτος

 • Η παραγωγή γάλακτος ενισχύεται με τη μεγαλύτερη συχνότητα και διάρκεια των γευμάτων θηλασμού.
 • Ενισχύεται με την ξεκούραση της μητέρας. Τον πρώτο καιρό μην κάνετε τίποτε άλλο. Να φροντίζετε να κοιμάστε όταν κοιμάται και το μωρό. Το μόνο που πρέπει να κάνετε τις πρώτες εβδομάδες είναι να θηλάζετε, να τρώτε, να φροντίζετε την προσωπική σας υγιεινή και να κοιμάστε! Αφήστε τους άλλους να βοηθήσουν για τις δουλειές του σπιτιού. Αποφύγετε τις πολλές επισκέψεις. Δεν προσφέρουν τίποτε, σας κουράζουν και σας «τρώνε» χρόνο από τον ύπνο σας και υπάρχει κίνδυνος κάποιος από τους επισκέπτες να μεταφέρει κάποιο μικρόβιο ή ιό στο νεογέννητο.
 • Ελαττώνεται αν δώσετε πιπίλα ή συμπλήρωμα στο μωρό. Αν για οποιαδήποτε λόγο σας προτείνουν να δώσετε συμπλήρωμα μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια συμβούλου θηλασμού. Το καλύτερο συμπλήρωμα είναι το ίδιο σας το γάλα και υπάρχουν λύσεις!

Φροντίδα για τις θηλές και τους μαστούς

 • Μπορείτε να βγάζετε λίγο γάλα και με αυτό να επαλείφετε τις θηλές μετά τα γεύματα του μωρού. Το μητρικό γάλα με τις αντιβακτηριδιακές ιδιότητες του είναι καταπραϋντικό και προστατευτικό για τους ερεθισμούς.
 • Μη χρησιμοποιείτε σαπούνια, και καλλυντικές κρέμες! Το σαπούνι ξηραίνει το δέρμα και το κάνει πιο ευαίσθητο σε μικροτραυματισμούς. Οι καλλυντικές κρέμες περιέχουν αρώματα που καταστρέφουν τη φυσική μυρωδιά του δέρματος της μητέρας. Η μυρωδιά αυτή είναι πολύ σημαντική για το μωρό, του αρέσει και του δημιουργεί την επιθυμία να θηλάσει.
 • Η μοναδική κρέμα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι κρέμα λανολίνης - ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΧΙ αν έχετε αλλεργία στα μάλλινα.
 • Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λάδι ελιάς.
 • Aν νιώσετε δυσφορία και πόνο όταν το μωρό θηλάζει σταματήστε το μωρό βάζοντας απαλά το δάχτυλό σας στη γωνία του στόματος του μωρού και σπρώχνοντας τα ούλα του για να απελευθερώσετε το στήθος σας χωρίς να σας τραυματίσει. Ξαναπροσπαθήστε να το τοποθετήσετε. Μην απογοητεύεστε. Μπορεί να χρειαστεί να το επαναλάβετε 10-20 φορές.
 • Μετά τα γεύματα αφήστε το στήθος σας γυμνό να στεγνώσει στον αέρα για 20-30 λεπτά.
 • Μη φοράτε σφιχτά σουτιέν και αποφύγετε τις μπανέλες. Προτιμείστε ένα καλό βαμβακερό σουτιέν που παρέχει καλή υποστήριξη.

Αίσθημα πρηξίματος

 • Αποφύγετε να θηλάζετε το μωρό σε μεγάλα μεσοδιαστήματα (περισσότερο από 3 ώρες) κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 • Βάλετε κρύες κομπρέσες για να μειώσετε το οίδημα (έως 30 λεπτά πριν το γεύμα)
 • Αμέσως πριν το γεύμα ή κατά τη διάρκεια του γεύματος χρησιμοποιήσετε θερμές υγρές κομπρέσες και κάνετε μασάζ στο στήθος για να κατέβει πιο εύκολα το γάλα.
 • Όταν αισθάνεστε επώδυνο πρήξιμο θα πρέπει να ακολουθείτε όλα τα βήματα που προαναφέρθηκαν για να το ανακουφίσετε και στην περίπτωση που το μωρό δεν μπορεί να φάει να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρική αντλία (θήλαστρο).
 • Επαναλαμβανόμενα επεισόδια επώδυνης διόγκωσης των μαστών οδηγεί σε ελάττωση της παραγωγής του μητρικού γάλακτος.

Όταν ο θηλασμός πάει καλά

 • Το μωρό θηλάζει τουλάχιστον 8-10 φορές την ημέρα, τουλάχιστον κάθε 1 ½ -3 ώρες (από την έναρξη του προηγούμενου γεύματος) μετά τη 2η ημέρα ζωής. Για παράδειγμα, μπορεί το μωρό να κάνει ένα γεύμα διάρκειας 40 λεπτών από το ένα στήθος και 30 λεπτών από το άλλο και 20-30 λεπτά μετά να ξαναπεινάει. Είναι απόλυτα φυσιολογικό. Ουσιαστικά τα νεογέννητα τρώνε «όλη μέρα και νύχτα».
 • Μετά την 6η ημέρα ζωής το μωρό έχει τουλάχιστον 6-8 πάνες με αρκετά ούρα.
 • Μετά την 5-7η ημέρα ζωής το μωρό έχει τουλάχιστον 3-5 χαλαρές κιτρινωπές (τύπου μουστάρδας) κενώσεις. Το χρώμα των κενώσεων στα μωρά που θηλάζουν ποικίλλει ανάλογα με τα φαγητά που τρώει η μητέρα, μπορεί να είναι και πράσινες.
 • Το μωρό είναι σε θέση να κρατήσει βραδύ ρυθμικό πιπίλισμα για τουλάχιστον 10 λεπτά.
 • Το «γεμάτο» στήθος σας αδειάζει μετά το γεύμα.
 • Δεν πονάτε κατά τη διάρκεια του γεύματος.
 • Το μωρό σας έχει επανακτήσει το βάρος της γέννησης περίπου τη 10η ημέρα ζωής.

Να ξέρετε ότι το μωρό σας περνάει περιόδους έντονης αύξησης και μπορεί να ζητάει πιο συχνά γάλα κατά περιόδους ( περίπου στις 10 ημέρες, 6 εβδομάδες, 3 μήνες και 6 μήνες).